Silat Warisan Bangsa

30 01 2010

1. Bila kita menyebut tentang silat, di nusantara mempunyai 1001 jenis silat, sebagai contoh silat Cekak Malaysia, silat Pulut, silat Harimau Berantai dan juga berbagai lagi nama yang kadangkala tidak pernah kita dengar.

2. Pada pendapat saya, apa pun silat yang dipelajari ini adalah sama dari segi tapak dan buahnya. Apa yang membezakan ilmu ini ialah dari segi pengamalnya dan amalan yang dibawa oleh seni silat itu sendiri.

3. Seni mempertahankan diri ini juga sering kali dikaitkan dengan amalan atau ayat-ayat yang dipetik melalui al-Quran. Jadi tidak hairanlah jika ada pengamal seni bela diri dari Jepun mahupun China ataupun Thailand tewas dengan seni bela diri nusantara ini.

4. Kekuatan silat ini bergantung kepantasan menepis serangan, kesabaran dalam menghadapi musuh, dan ketaqwaan kepada Allah s.w.t. Dari itu, maka pengamal insyaAllah akan dapat mengalahkan musuh dengan mudah.

5. Saya agak terkilan kerana, ada dikalangan sahabat saya yang ingin mempelajari seni ini bukan bertujuan untuk mempertahankan diri sahaja bahkan untuk menyerang menusia dengan sesuka hati.

6. Jika dulu setiap rumah pasti ada lelaki ataupun perempuan yang mempelajari silat, tetapi kini zaman alaf baru ini amat kurang yang berminat untuk mewariskan kebudayaan bangsa, tambah-tambah pula sekarang ini kita mempunyai alatan canggih seperti pistol, M16, mesin gun dan juga berbagai lagi yang digunakan untuk mempertahankan diri dan negara.

7. Apa yang saya lihat sekarang ini, kalau di kolej atau universiti Islam kebanyakkannya kearah negara timur tengah manakala yang biasa kebanyakan kearah barat.  Tetapi alhamdulillah, kebanyakkan IPT sekarang ini telah muncul dan mengadakan semula seni warisan ini.

8. Saya berharap agar seni warisan in tidak ditelan zaman dan mampu bersaing dengan seni budaya lain yang ada didunia ini. Selain itu, kita semua harus mengambil peluang ini untuk mengekalkan warisan bangsa yang ditinggalkan oleh orang-orang sebelum kita.

sekian…..

Advertisements

Actions

Information

One response

4 02 2010
bsiq

hohooo.. bernas… bernas sekali yop… kite punye seni, kita punya adat, kita juga orng melayu… jd sbgai bangsa melayu… kitalah yg kena menanggung usaha ini supaya sampai pd anak cucu kita nannti… hohohoo.. .. mari2 lah kte!!! (^_^)~*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: